Tijd voor de grote lenteschoonmaak

Iris Schlagwein
Iris Schlagwein

2 mei 2018
Huis opruimen

Schoonmaak? Wie houdt er nu van schoonmaken? Ik in ieder geval niet; ik bedoel dan ook een meer figuurlijke lenteschoonmaak: zodat je je opgeruimd voelt in je hoofd. Het cocoonen in de winter is voorbij, nieuwe plannen krijgen langzaam vorm en je treedt steeds meer naar buiten.

De lente staat in het teken van groei-energie! Je voelt het aan de zachte lucht en de felle zon op je gezicht. Ineens valt je op hoeveel krokussen je ziet en hoe hard de vogels kwetteren. De natuur maakt zich op voor een nieuw begin en ook in de menselijke natuur begint het te kriebelen.

Je interieur weerspiegelt je geest

Door die felle zon zie je plotseling de stofnesten onder de bank en de aanslag op de ramen en krijg je toch wel zin om aan de slag te gaan. Misschien is het toch niet zo’n gek idee om er een sopje bij te pakken? Maak er maar meteen een meditatief klusje van. Bedenk wat je wil veranderen in je leven, dan is het ramenzemen dubbel verhelderend. We kennen allemaal het gezegde: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En de beste tijd om je huis op te ruimen is de lente. Het is dé tijd om spullen weg te gooien, om het oude los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor de groei van nieuwe dingen.

In één middag een lenteproof woonkamer

  • Berg alle zware, warme en donkere stoffen op. Denk aan kleden, plaids, tafelkleden en donkere kussens.
  • Geef donkere, massieve meubels een andere plek. Minder prominent in beeld. Overweeg bijvoorbeeld om je salontafel eens weg te halen, of een hoge stoel die licht wegneemt te verplaatsen.
  • Gebruik een klapkrat of kartonnen doos om alle losslingerende spullen zoals vazen, kaarsenhouders, tijdschriften, boeken, dingen-om-neer-te-zetten, potjes, plantjes en speelgoed te verzamelen. Maak alle oppervlaktes leeg – je krijgt extra punten als je er meteen een doekje overheen haalt. Dat zorgt al voor een open sfeer en een rustig beeld voor je ogen. Ruim een deel op en wees kritisch in wat je terugzet.
  • Dit is het perfecte moment om je gordijnen eens te laten reinigen. Haal ze van de rail en verbaas je over de grootte en lichtheid van je woonkamer.
  • Koop een paar bossen tulpen of narcissen en geef je omgeving kleur!

Irritaties oplossen is ook opruimen

Een opgeruimde woonkamer geeft een fijne boost! In dit opruimproces ben je aan het ordenen: wat past bij me en wat niet meer?. Het kan gebeuren dat je tijdens dit proces ook behoorlijk wat irritaties voelt. Dat kan ontmoedigend zijn, want er is nog zóveel te doen! Maar ik zou adviseren om je er juist bewust van te zijn. Deze irritaties vertellen je waar er nog werk te doen is. Voorbeelden zijn: een losse plint die je elke keer weer op zijn plek schuift, een overvol keukenkastje waar je eerst van alles uit moet halen voordat je kunt pakken wat je nodig hebt, een rok die je graag aan wilt maar de rits moet nog gemaakt worden… Schiet je al iets te binnen? Schrijf het op en plan één (weekend)dag in dat je al deze dingen, die totaal geen prioriteit hebben, gaat fixen. Het heeft misschien geen prioriteit maar je bespaart jezelf al die honderden irritatiemomenten.

Waar moet je beginnen als de klus te groot is?

Het kan zijn dat de opruimklus best groot is en dat je niet precies weet hoe je het voor elkaar gaat krijgen. En óf je het voor elkaar gaat krijgen. Dat is niet erg, vertrouw erop dat het goed komt. Als je begonnen bent wordt steeds duidelijk wat de volgende stap is. Werk rustig door, zonder dat je je al zorgen maakt over het eindresultaat. Dat is de grootste reden waarom perfectionisten in een chaotische omgeving leven: ze voelen zich verlamd omdat ze weten dat ze het niet in één keer perfect kunnen doen. Doseren is daarom belangrijk. Stel je voor wat je kunt bereiken als je elke dag één plank zou opruimen? Één plank tegelijk. Dan zijn je kasten vóór Pasen helemaal spic-en-span.

Einddoel: elke dag in 10 minuten je woonkamer opgeruimd

De overgang van winter naar lente gaat over het ordenen van je spullen en van je plannen, zodat je straks klaar bent voor de groei en bloei in de zomer. Op dit moment werk je er langzaam naar toe om een stevige basis neer te zetten, die je daarna alleen nog maar hoeft te onderhouden. Stel dat alles een vaste plek heeft en je weet precies wat je hebt? Als er dan rommel is ontstaan (en dat zal altijd gebeuren) heb je het na een opruimrondje van tien minuten weer onder controle. Klinkt dat goed? Zet je favoriete muziek op en begin vandaag nog met opruimen!

Meld je aan voor de gratis cursus van opruimcoach Iris en ontdek welk opruimtype jij bent. Met per type de valkuilen én oplossing!

Iris Schlagwein
Ik ben blogger, avonturier, opruimcoach. Sinds april 2016 woon ik in oppashuizen. Dat betekent dat ik geen eigen huis bezit en weinig spullen heb. Het toppunt van lichter leven! Ik zie het als een geweldig avontuur wat verschillende thema’s raakt: vertrouwen, veiligheid, identiteit, geven & delen, consuminderen, minimalisme, duurzaamheid, en een hoop liefde. Een onderzoek naar spullen en bezit. Of je nu spullen opruimt of je gedachten, ik help je om het overzicht te bewaren. Plotseling ontstaat ruimte om zaken vanuit een ander perspectief te zien. Alle puzzelstukjes vallen op hun plek!
https://ruimjelevenop.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *