Omgaan met angst en spanning na ziekenhuisbezoek

Nanne Hogeland
Nanne Hogeland

5 december 2018
omgaan met angst

Vanwege een auto-immuunziekte ga ik regelmatig naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Tot kort moest ik zelfs elke drie maanden bloed laten prikken, een longfunctieonderzoek ondergaan en een week later terugkomen voor de uitslag. Deze ziekenhuisbezoeken brachten mij altijd enorm uit balans. Ik voelde mij ziek in plaats van gezond, zag mijzelf als een patiënt en maakte mij zorgen om het verloop van de ziekte. Terwijl ik in de maanden dat ik geen ziekenhuisbezoeken had, juist flow en vertrouwen voelde in het leven. Maar na een ziekenhuisonderzoek of -uitslag lekte mijn vertrouwen weg. Totdat ik een gouden zet ontdekte.

Maak het belangrijk

De eerste stap was voor mij: na een ziekenhuisbezoek de rest van de middag vrijplannen. Mocht ik toch nog energie en inspiratie over hebben, dan kon ik altijd nog aan de slag. Maar misschien was ik wel compleet leeggezogen en dan is het fijn dat ik mij daaraan kon overgeven.

omgaan met angstEnergiebalans

De tweede stap was inzicht krijgen in mijn eigen energiebalans. Een ziekenhuisbezoek waarin ik zelf een onderzoek krijg of afspraak heb met een arts is een grote energievreter voor mij. Dat erkennen was de eerste stap. Maar bij een goede energiebalans staat naast een energievreter altijd een energiegever. En dat was mijn tweede stap: na elk ziekenhuisbezoek plande ik een massage. Wat was dat hemels! Alle spanning en angsten werden weggemasseerd. En daarvoor in de plaats voelde ik ontspanning, liefde en vertrouwen.

Fysiologische verklaring

Tijdens een massage maak je veel oxytocine aan. Dat is het ‘knuffelhormoon’ dat je misschien kent van bevalling en borstvoeding. Maar het kan ook in je dagelijkse leven een rol vervullen. Oxytocine verlaagt je bloeddruk, werkt stressverlagend, geeft ontspanning en rust, vermindert angst en spanning (yes!), bevordert slaap en heeft overall een positief effect op je gemoedstoestand en psyche. Hoog tijd dat zorgverzekeraars een massage vergoeden, toch? Tot die tijd: kies wat jij nu nodig hebt om een gezond en gelukkig leven te leiden. Jij kiest, het is jouw leven!

Wil je meer weten in jouw energiebalans? Schrijf je hier in de voor de gratis cursus Energiebalans voor mama’s

Nanne Hogeland
Ik krijg energie van het inspireren van mensen. Op de Goed Leven Academie bundel ik de waardevolle kennis van experts op het gebied van een gezond en gelukkig leven. Zelf schrijf ik over voeding, hormoonbalans, dankbaarheid en de kracht van positief denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *