Aandacht. Een toverwoord.

Lot Douze
LotDouze

23 maart 2017
een levensregel voor beginners

‘Dit is mijn lijfboek,’ vertelde een klant mij een keer. Ze pakte Een levensregel voor beginners van de toonbank van mijn boekhandel en hield het naar me omhoog. ‘Ik heb het al een paar keer gelezen en regelmatig pak ik het erbij om nog eens een paar bladzijden te lezen.’ Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wat heeft een kloosterregel van 1500 jaar oud ons nog te vertellen?

Toepasbaar? Een levensregel voor beginners

Je kunt je afvragen hoe toepasbaar de regels van een groep samenwonende, alleenstaande mannen uit een medialoos, techniekarm tijdperk zijn op onze drukke gezinslevens vol wasmachines, vaatwassers, smartphones, auto’s, Facebook, What’s app en ga zo maar door. Volgens de klant heel toepasbaar. Dat wilde ik zelf ontdekken.

Een levensregel voor beginners is geschreven door Wil Derkse, oud-hoogleraar wijsbegeerte en lekenbroeder van een Benedictijns klooster. Derkse legt ons in het boekje de kloosterregel van Benedictus uit, omdat hij gelooft dat die van waarde kan zijn voor ons dagelijks leven nu. Hij doet dat heel goed.

Aandacht

Het toverwoord in Een levensregel voor beginners is aandacht. Derkse roept op met meer aandacht te leven, in alle opzichten. Volle aandacht besteden aan de taken die je zijn opgelegd, met aandacht luisteren naar anderen, aandacht besteden aan je eigen ontwikkeling en herbronning en zelfs met aandacht de telefoon opnemen.

Derkse’s toverwoord ís een toverwoord. Als je je dagelijks leven gaat bekijken met aandacht in je achterhoofd zie je zoveel dingen anders: wanneer je wel of niet met aandacht luistert naar je kind, dat de was opvouwen geen vervelende taak is als je je eraan overgeeft, dat de zon schijnt als je erop let. Bovendien zijn zaken waar je je op toelegt opeens sneller klaar of je kan er vrede mee hebben dat ze niet afkomen: je hebt ze je aandacht gegeven.

Pater Schretlen Effect

Het mooiste voorbeeld van aandacht dat Derkse geeft, vind ik het Pater Schretlen effect. Pater Schretlen nam, volgens Derkse, altijd de moeite even een spinnenweb weg te halen, bloemen even opnieuw te schikken en andere kleine zorgen voor zijn omgeving. Niets groots, wel aandachtig en het geeft een goed gevoel. Dat noemt Derkse het Pater Schretlen effect (PSE). Hij stelt voor een dagelijks PSE-moment in te stellen.

Dat is een van de aanbevelingen die ik probeer toe te passen in mijn eigen leven. Elke dag probeer ik even aandacht aan mijn omgeving te besteden, of het nu om het herschikken van mijn mooiste serviesstukken gaat of om het afsoppen van een lichtknopje. Uiteindelijk is het effect van Pater Schretlen dat ik meer geniet van de kleine dingen des levens. Dat alleen al is een mooi resultaat in mijn overvolle bestaan.

Lot Douze
Lot Douze is de eigenaresse van Boekhandel Over het water, de inspirerende boekwinkel in Amsterdam-Noord. Lot woont samen met haar geliefde en hun 2 kinderen. Ze houdt van haar overvolle leven zoals het is, maar kan niet ophouden zichzelf te ontwikkelen. Bij Boekhandel Over het water ontmoet je boeken en mensen. De boekhandel is gevestigd aan Van der Pekstraat 59 in Amsterdam-Noord. www.boekhandeloverhetwater.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *