Leven vanuit je ziel, wat is dat?

Nanne Hogeland
Nanne Hogeland

2 december 2018

Leven vanuit je ziel, wat is dat?

Hoe kun je leven vanuit je ziel? Oftewel: hoe kun je leven vanuit je essentie?

Het klinkt mooi, maar ook conceptueel. In dit blog vertel ik je wat mij hielp om meer te leven vanuit mijn ziel.

Ego versus ziel

Wat mij het meeste hielp was beseffen wat het niet is. Ik ontdekte wat het tegenovergestelde is van het leven vanuit je ziel: leven vanuit je ego.

Wat is het ego?

We hebben allemaal een ego. Het ego is een stemmetje in je achterhoofd dat je influistert hoe het ‘hoort’, hoe het zou moeten zijn en misschien roept jouw ego ook regelmatig dat je er toch niks van bakt. In het oosten noemen ze het ego ook wel de kwebbelende aap. Dat aapje dat op je schouder zit en de hele dag in je oor tettert. Want het is nooit goed voor het ego. Het moet altijd beter, groter, meer. En heel belangrijk: het ego wil altijd gelijk hebben.

Bovendien houdt het ego van drama. Roddelen, ruzie maken, je irritaties delen met anderen: het ego smult ervan.

Je snapt het al: met het ego aan het roer van je leven leidt je een leven vol strijd (want je wil gelijk hebben, en altijd beter zijn dan de ander). En als je niet uitkijkt, dan vul je je dagen met werk en mensen die helemaal niet bij je passen. Want ja, het ego houdt van (schijn)veiligheid, van veel geld verdienen en status.

Dat voelt fijn. Veilig. Bevredigend. Maar ergens voel je ook onbehagen, waar is de zingeving? Je vraagt je soms af: is dit mijn rol in dit leven?

Want we hebben allemaal een missie hier op aarde. En je ziel wil heel graag die missie leven. Maar alles komt op het juiste moment. Het ego denkt: ‘Ik moet NU mijn missie leven.’

De ziel voelt het vertrouwen. De ziel weet dat het vanzelf wel komt.

Wat wil de ziel?

Het voornaamste wat jouw ziel wil is gelukkig zijn. Door plezier te maken. Te genieten van de natuur. In verbinding te zijn met lieve mensen. En natuurlijk elke dag een klein stapje zetten naar jouw zielenmissie.

Wat is mijn missie?

Diep van binnen weten we allemaal waarom we hier zijn op aarde. Wat onze rol is in dit leven. Maar soms vergeten we het weer door alle afleidingen en gebeurtenissen. Ik ben mijn zielenmissie ook jaren uit het oog verloren. Ik leidde een fijn en comfortabel leven, maar voelde dat er een diepere laag van betekenis miste. Ik miste echt de zingeving.

Gelukkig helpt het leven je om dan weer je eigen pad te lopen. Soms door een heftige gebeurtenis waardoor je leven even op pauze staat. Zodat je alle tijd hebt om te bezinnen: wat wil ik nu écht? En soms helpt het leven je door de juiste personen precies op het goede moment op je pad te brengen.

Zoals Louise Hay zo prachtig zei: ‘Life doesn’t happen to me, it happens for me.’

Meer weten?

Op zaterdag 30 maart start de training ‘Shift to freedom’ die San Nijensteen en ik geven. Hier lees je er meer over.

Wil je meer informatie of je meteen aanmelden?
Stuur mij een mail info[@]goedlevenacademie.nl met je naam, telefoonnummer en adres.

Nanne Hogeland
Ik krijg energie van het inspireren van mensen. Op de Goed Leven Academie bundel ik de waardevolle kennis van experts op het gebied van een gezond en gelukkig leven. Zelf schrijf ik over voeding, hormoonbalans, dankbaarheid en de kracht van positief denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *