De wijsheid van kinderen en dieren

Martine Grünwald
Martine

5 mei 2018

Hoe vaak verman jij je als het heel druk is? Ben je moe, verdrietig of geïrriteerd maar is daar geen ruimte voor, voor je gevoel? Dan ben je beheerst vriendelijk en probeert alle ballen in de lucht te houden, zoals dat heet. Een volwassene kan je daar misschien mee om te tuin leiden. Je kan jezelf daar in ieder geval een hele tijd mee om de tuin leiden door te vinden dat dit verstandig is en dat dingen nu eenmaal moeten gebeuren.

Alleen niet iedereen zit zo in elkaar. Kinderen niet, dieren zeker niet en je eigen hart uiteindelijk ook niet. Kinderen hebben hetzelfde vermogen om je ware gevoelens te spiegelen als katten, honden en paarden. Heel veel dieren hebben dat vermogen. In dit artikel vertel ik over een paard als spiegel.

Als je boos of verdrietig bent en je bent daar open over, je mag dat van jezelf voelen, dan zal een paard je altijd accepteren. Hij of zij zal het geen enkel probleem vinden om in jouw omgeving te zijn.

Wantrouwen

Op het moment dat je je gevoelens van verdriet wegduwt en bijvoorbeeld vrolijk doet, wordt een paard wantrouwig. Een paard leest jouw energie. Dat doet een paard van nature, want in het wild is dit prooidier ten dode opgeschreven als het de omgeving niet continue scant op gevaar in de vorm van roofdieren. Het paard voelt een dubbel signaal! Hij voelt het weggedrukte verdriet en de geforceerde vrolijkheid. Dat voelt onveilig.

Puur

Paarden zijn altijd in het moment en oordelen niet. Voor hen bestaat het nut van onderdrukken niet. Zij zijn altijd, in ieder moment, zichzelf. Ik heb dan ook veel geleerd van mijn paarden over mijn eigen onduidelijkheid en ik ben ze heel dankbaar voor de spiegel. En paarden zijn als kinderen. Puur en zonder dubbele agenda.

Herken jij het, dat je kinderen altijd als jij op je tandvlees loopt, heel druk of dreinerig worden? Dat komt door die dubbele signalen. Ze reageren op de echte emotie onder de oppervlakte.

Wat er is

Het mooie is dat we de pure eerlijkheid van ons eigen innerlijke kind terug kunnen vinden. Door te erkennen hoe je je voelt en door dat vervolgens te delen. Gun jezelf die openheid, vertel hoe je je echt voelt en geef daar even aan toe. Samen met je kind, hond, partner of wie dan ook.

En vervolgens ga je gewoon moe of verdrietig boodschappen doen of werken en als de tranen komen laat je ze stromen. Dat is wat er is en dat is duidelijk.

Ik nodig je uit de komende tijd in het moment je gevoel te uiten. Open en eerlijk. Zuiver als een kind.

Ik gun je de vrede die daaruit voortvloeit!

Martine Grünwald
Mijn naam is Martine Grünwald en ik ben in de afgelopen 25 jaar ‘Houden van je hele zelf’ expert geworden.
Mijn bedrijf De Andere Kracht is mijn missie en bezieling. Hierin help ik mensen hun innerlijke rust te ontwikkelen, totaal van zichzelf te gaan houden en zichzelf voor 100% goed te keuren.
Hierdoor ontwikkel je meer daadkracht zodat je kan gaan doen waarvoor je geboren bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *