Anna Zeven heeft de winter doorgebracht ZONDER JAS en zonder centrale verwarming

Nanne Hogeland
Nanne Hogeland

27 december 2019
anna zeven

‘Ik heb de winter doorgebracht zonder jas en zonder centrale verwarming.’

Anna Zeven (35 jaar) heeft een eigen praktijk waarin ze mensen begeleidt naar een bewuster leven. Ze focust daarin op voeding & gezondheid, jeugd & gezin en innerlijke & spirituele groei. Anna is een alleenstaande moeder met twee dochters en wil zo duurzaam mogelijk leven.

Wat was de aanleiding om dit te doen?

‘Ik geloof dat het gezonder is voor mens en milieu. We worden actiever, creatiever en effectiever. We komen meer in onze kracht te staan. Na een lezing van Wim Hof over kou raakte ik geïnspireerd en ben ik twee jaar geleden overgestapt op volledig koud douchen.’

anna zevenHoe heb je dat gedaan?

‘Gewoon. Ik heb het gewoon gedaan. Tijdens mijn zwangerschap en bevalling heb ik geleerd: als je iets voelt, dan ga je met je aandacht ernaartoe, en dan valt de pijn, of het ongemak in dit geval, uiteen. Dan blijft er alleen een sensatie over, zonder het oordeel pijn en vervelend.’

En dit idee van een sensatie, zonder oordeel, pas je ook toe op koud douchen?

‘Ja, precies! Daarom kostte het mij geen moeite om over te stappen op koud douchen. En wat een goede truc is: adem uit als je de kou instapt. Je natuurlijke reactie is inademen en verkrampen. Door uit te ademen geef je je lichaam het signaal: het is ok. Je kan ontspannen. Dat ben ik ook gaan toepassen bij het douchen.’

Douche je altijd koud? Ook als je ’s avonds doucht voordat je gaat slapen?

‘Van een koude douche ga ik ‘aan’ staan. Als ik ’s avonds douche, douche ik liever warm. Want van een koude douche krijg ik echt een boost. Alles tintelt, mijn huid tintelt en dat gaat door naar binnen: mijn bloed gaat sneller stromen, mijn hart gaat sneller kloppen. Alsof alles bruist en alles open knalt. Echt heerlijk!’

En wat zorgde ervoor dat je de stap maakte van koud douchen naar een ‘koud’ huis?

‘Ik had afgelopen zomer mijn verwarming sowieso niet gebruikt. Het was altijd boven de 18 graden toen. En toen dacht ik: weet je wat? Ik ga hem gewoon niet meer aanzetten. En dan wen ik er gewoon aan, dat het steeds een beetje kouder wordt.

Dus ik heb mijn verwarming niet aangehad en heb ook geen extra vesten aangedaan. Als ik langer stil zat, bijvoorbeeld om te werken, trok ik soms wel een vest aan.’

Trok je buiten wel iets warms aan?anna zeven

‘Als ik naar buiten ging, deed ik geen jas aan.’

Geen jas! Vond je dat moeilijk?

‘Ik had vooral last van de gekke blikken en verwijtende sneren die ik kreeg. Er was een oud vrouwtje en ze zei heel verwijtend: ‘Kind! Je wordt nog ziek!’

Het zijn diepe overtuigingen in onze maatschappij, dat je ziek wordt van kou. Met de juiste mindset is dat juist niet zo. Dan versterkt kou je immuunsysteem juist!’

Dus je liep gewoon in een shirtje buiten?

‘Ik had alleen een jas aan als het regende. Ik ging gewoon in mijn shirtjes naar buiten. Ook op de fiets. Soms dacht ik wel eens: oei, wat is het koud. En dan kreeg ik meteen kippevel. En dan dacht ik bewust: ‘Even ontspannen. Rustig uitademen.’ En dan voelde ik de kou verdwijnen.’

Wat merkte je aan je lichaam, gedurende die wintermaanden?

‘Ik voelde mij fitter. Mijn lichaamstemperatuur voelde stabieler: of het nu warm of koud was, ik voelde me altijd behaaglijk. Al had ik het in het begin erg warm bij andere mensen thuis. De hitte kwam echt op mij af. Dat heb ik nu minder. Alsof mijn innerlijke thermostaat even moest wennen.

Ik voelde mij krachtiger. Het gaf mij een mentale oppepper: ik kan de kou overwinnen!’

Werd je niet chagrijnig van steeds weer met je mindset aan de slag te moeten gaan?

‘Het ging heel makkelijk. Ik had het maar heel weinig koud. Dat was maar 1 of 2 keer per week. Thuis voelde het sowieso altijd prima. Daar hoefde ik mij daar niet meer mijn best voor te doen qua mindset. Het laagste wat ik heb gezien was 13.5 graden.’

Ben je ergens tegenaan gelopen waar je last van had?

‘Reacties van anderen waren af en toe een uitdaging. Mijn kinderen wilde ik hierin meenemen. Maar dat kon niet: als ze op school buitenspelen, moeten ze hun jas aanhouden. Terwijl kinderen bruin vet hebben, dus zij hebben het echt veel minder snel koud.

Ik kreeg het verwijt dat ik mezelf en anderen iets aandoe met kou.’

En als er vriendinnetjes kwamen spelen van jouw dochters?

‘Kinderen merken het helemaal niet. Die staan gewoon ‘aan’. Hebben nergens last van, kinderen hebben bruin vet!’

Kun je daar iets meer over vertellen?

‘Van nature hebben we bruin vet. Babies worden geboren met veel bruin vet. Zodat je geen last hebt van de kou. Maar omdat wij geconditioneerd worden door centrale verwarming, en door jassen te dragen als we naar buiten gaan, wordt het bruine vet omgezet in wit vet. Daardoor kun je dus minder goed tegen kou. En dan raak je verslaafd aan verwarming en winterjas!

Ik vond het heel leuk om de reacties te horen van moeders als ik vertelde over het verschil tussen wit en bruin vet. De moeders die ik sprak zeiden: ‘Oh, dus daarom wil mijn kind nooit een jas!’

anna zevenWat heeft je het meest verbaasd?

‘De kracht van mijn lichaam. Hoe makkelijk het zich kan aanpassen aan welke omgeving dan ook. Ik zag het echt als een ‘ding’, een challenge om de winter zonder jas en zonder verwarming door te komen. Maar ik voelde mij helemaal niet gechallenged! Haha! Het was peanuts.’

Hoe kijk je er nu op terug?

‘Ik ben trots dat ik dit heb gedaan. En ik ben heel blij dat ik mensen zo nieuwsgierig heb kunnen maken. Dat mensen dit ook willen gaan doen. Ik kijk erop terug met heel veel tevredenheid. Dit wordt mijn levensstandaard. Ik heb ook enorm veel kosten bespaard. Ik heb de laagste verbruikerskosten van het hele appartementengebouw. De huismeester dacht dat ik niet thuis was geweest. Hij vroeg: ‘Ben je op reis geweest deze winter?’

Welke adviezen heb je voor mensen die dit ook willen gaan doen?

‘Adem in, adem uit. Ontspan (lachend). Begin met koud afdouchen, net zolang tot je het lekker vindt. Voel. Blijf bij je gevoel, ga er niet van weg, maar ga er naartoe met je aandacht. En onthoud: alles gaat over, ook de winter, ook de kou. Het gaat om innerlijke kracht, niks anders dan dat.’

Benieuwd naar Anna? Hier lees je meer over haar werk als schrijver, trainer en coach.

Wil je meer energie? Schrijf je gratis in voor de cursus Energiebalans voor mama’s. We starten binnenkort!

Nanne Hogeland
Ik krijg energie van het inspireren van mensen. Op de Goed Leven Academie bundel ik de waardevolle kennis van experts op het gebied van een gezond en gelukkig leven. Zelf schrijf ik over voeding, hormoonbalans, dankbaarheid en de kracht van positief denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *